assalamualaikum..bismillah..hai semua..
ari nih aku nak kongsi resepi yang tak berape cun..
tapi sedap..gernti nak lagi..
name dye..jelly with sauce..
1 paket kristal jeli brand NONA
1 tin susu ideal
1 tin mixed fruit cocktail
*2 sudu besar tepung jagung
*2 sudu besar gula
*1 sudu teh serbuk nescafe
yang bertanda * adalah kalau bahan ada n rajin.
kalau takde, tak perlu lah letak.
cara2 :
1. ambil kristal jelly n masakkan atas dapur.
agak2 dah nak mendidih, tutup api n letak dalam
bekas. masukkan dalam peti.
2. untuk kuah di atas, kalau malas : campur susu ideal dgn
mixed fruit tu, air mixed fruit pun letak skali. kacau2.
letak atas jelly bile jelly tu dah keras. siapp!
kalau rajin : masak susu ideal kat atas dapur. campur tepung jagung,
serbuk nescafe n gula. harus sentiasa kacau, kalau tak dea jadi
berbiji. kacau sampai jadi pekat. sejukkan sekejap.
bile dah sejuk campur mixed fruit tapi tak perlu letak
airnye. then cepat2 letak atas jelly yg dah keras.
masukkan dalam peti b4 makan.
siapp
godek2 cari2 dalam internet,dah tahu cara nak buat sos nih..sedap!!
boleh improv3..
ape yg perlu diimprove adalah..
1) sebelum masukkan tepung jagung dalam susu tu,sile kacau tepung jagung dengan air sejuk..harap maklum..air sejuk!!barulah tak berketul2 tepung jagung korang..
2) jangan tinggalkan susu,nanty hangus!!muahaha
aku sediakan gambar dibawah untuk tatapan korang..
actually sos nih boleh digunakan untuk makan bersama puding roti..
tak rugi dah tahu..
ari nih aku nak kongsi resepi yang tak berape cun..
tapi sedap..gernti nak lagi..
name dye..jelly with sauce..
1 paket kristal jeli brand NONA
1 tin susu ideal
1 tin mixed fruit cocktail
*2 sudu besar tepung jagung
*2 sudu besar gula
*1 sudu teh serbuk nescafe
yang bertanda * adalah kalau bahan ada n rajin.
kalau takde, tak perlu lah letak.
cara2 :
1. ambil kristal jelly n masakkan atas dapur.
agak2 dah nak mendidih, tutup api n letak dalam
bekas. masukkan dalam peti.
2. untuk kuah di atas, kalau malas : campur susu ideal dgn
mixed fruit tu, air mixed fruit pun letak skali. kacau2.
letak atas jelly bile jelly tu dah keras. siapp!
kalau rajin : masak susu ideal kat atas dapur. campur tepung jagung,
serbuk nescafe n gula. harus sentiasa kacau, kalau tak dea jadi
berbiji. kacau sampai jadi pekat. sejukkan sekejap.
bile dah sejuk campur mixed fruit tapi tak perlu letak
airnye. then cepat2 letak atas jelly yg dah keras.
masukkan dalam peti b4 makan.
siapp
godek2 cari2 dalam internet,dah tahu cara nak buat sos nih..sedap!!
boleh improv3..
ape yg perlu diimprove adalah..
1) sebelum masukkan tepung jagung dalam susu tu,sile kacau tepung jagung dengan air sejuk..harap maklum..air sejuk!!barulah tak berketul2 tepung jagung korang..
2) jangan tinggalkan susu,nanty hangus!!muahaha
aku sediakan gambar dibawah untuk tatapan korang..
actually sos nih boleh digunakan untuk makan bersama puding roti..
tak rugi dah tahu..
0 SuKee TuLis yeE:
Post a Comment
Silakan Untuk Komen